Tytuł nie jest przesadny. Przynajmniej dla mnie. To najlepsze rogaliki cynamonowe, jakie jadłam. Są pyszne i syte. Zabieraliśmy je na wyprawę górską, na turniej tenisowy i świetnie się spisały wypełniając nasze brzuchy. A pierwszy raz spróbowaliśmy je, gdy pojechaliśmy na turniej tenisowy do Ścięgien koło Karpacza. Wtedy to właścicielka posesji, w której wynajmowaliśmy pokój zrobiła nam je tuż przed turniejem, oczywiście na śniadanie. I właśnie wtedy zaczęła się rogalikowa obsesja. Za każdym razem, gdy do nich przyjeżdżaliśmy rogaliki cynamonowe leżały na stole. Któregoś dnia, przed wyprawą na Śnieżkę właścicielka wstała o 5 rano, aby przygotować je nam na drogę. W końcu wzięłam przepis i zaczęłam je robić sama. Nie są co prawda fit, ale już przeszło mi przez głowę, jak zrobić je w wersji fit. Pewno już nie będą tak smaczne, ale cóż…. Jeśli mi się uda i będą jednak smaczne, napiszę o tym. Oto przepis:
składniki na 10 – 12 sztuk:
200 ml mleka
50 dag mąki
18 dag cukru
4 dag drożdży
13 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżki mielonego cynamonu
1 jajko
1 łyżka śmietany
Mleko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, wrzucić drożdże, rozkruszyć. Dodać łyżkę cukru, 1/2 podgrzanego mleka. wyrobić zaczyn. Przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do zaczynu wlać resztę mleka, dodać 8 dag miękkiego masła, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Resztę masła stopić. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować stopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Następnie zwinąć, zaczynając od dłuższego końca. Brzegi posmarować białkiem, ciasto pokroić na plasterki o szerokości 3-4cm. W każdej porcji zrobić kilka wgłębień. Piec 15 minut w temp. 200stopni C.
Aneta
Wyglądają niebiańsko! Akurat zostały mi drożdże po ostatnim wypieku bułeczek z jabłkiem i cynamonem i teraz wiem już na co je wykorzystam 🙂
Zachęcam. Sa pyszne.
Wszystkie cynamonowe wytwory kocham! Rogale wyglądają pysznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
Albo jestem ślepa albo nie ma napisane. Co z tą śmietaną i żółtkiem?