Pasztet z cieciorki

Pasztet z cieciorki

Z uwagi na właściwości zdrowotne ciecierzycy zwanej cieciorką lub też grochem włoskim zdecydowałam się na przyrządzenie pasztetu, który uwielbiam. Cieciorka jest przede wszystkim źródłem białka, obniża ciśnienie, poziom cholesterolu, zawiera dużo błonnika niezbędnego  sprzyjając pozytywnemu wpływowi na perystaltykę jelit.

Składniki

1 cebula

1 puszka cieciorki

(w przypadku wegan bez jaj) 2 jajka

2 ugotowane marchewki (z rosołu)

200 ml. bulionu

ząbek czosnku

1/2 szklanki kaszy jaglanej

pieprz – młotkowany z kolendrą Kamis, kurkuma, sól

olej kokosowy

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Następnie dodać ugotowane marchewki, wcześniej pokrojone  np. w kostkę. Ja dodaję marchewki z rosołu. Chwilę podsmażyć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć przez 2 minuty. Dodać bulion (można w 200 ml wody rozpuścić kostkę rosołową). Dodać 1/2 łyżeczki kurkumy, pieprz – młotkowany z kolendrą i szczyptę soli. Zamoczyć w rządku 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przez 5 – 7 minut) i dodać ją do reszty składników. Jednocześnie dodać cieciorkę z puszki i gotować wszystko pod przykryciem przez 10 minut.  Odstawić do ostygnięcia. Zblendować wszystko na gładką masę. Dodać następnie 2 jajka ( w przypadku wegan pominąć), wymieszać łyżką. Wysmarować foremkę (do babki) olejem kokosowym, wylać masę i piec w temp 180 stopni 1 godzinę.

Smacznego.

Aneta

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial