Mam dla Was fajny przepis na naszą jedną z ulubionych przekąsek imprezowych. jest pyszna, syta i wygląda przepięknie na talerzu.
Składniki:
ciasto na naleśniki
1 1/2 szklanki mąki (można użyć pszennej, orkiszowej, kukurydzianej czy ryżowej)
2 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
olej
nadzienie:
20 dkg wędzonego łososia na zimno (w plastrach)
20 dkg kremowego twarożku
1/2 pęczka koperku
sok wyciśnięty z cytryny
sól
dodatkowo:
folia aluminiowa
do dekoracji: sałata, pomidory, rzodkiewka
Usmażyć naleśniki i ostudzić. Twarożek przełożyć do miski, wsypać posiekany koperek, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i wymieszać. Na desce rozłożyć folie aluminiową, następnie na tym rozłożyć naleśniki tworząc duży płat. Posmarować je warstwą serka i na tym rozłożyć płaty łososia. Zwinąć wszystko mocno w rulon, owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pociąć na plastry i ułożyć na półmisku. Udekorować warzywami.
Ale pyszności! Spróbuję swoich sił i też takie przygotuję. 🙂
Dziękuję za inspirację.
Nie ma za co. Pozdrawiam i zyczę smacznego.