Niedzielny obiad to wielokrotnie posiłek który w ciągu całego zabieganego tygodnia możemy przygotować jako bardziej wyszukany bo jak wiadomo przez żołądek do serca, choć wyszukane nie znaczy czasochłonne i tego się trzymajmy. Dzisiaj zaproponuję dwa pomysły na rodzinny obiad.
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z dodatkiem młodych ziemniaków i surówką z młodej kapusty
1 polędwiczka wieprzowa,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
3 łyżki oliwy,
musztarda francuska,
1 łyżeczka miodu,
śmietana 30%
natka pietruszki
surówka:
mała młoda kapusta,
2 marchewki
młoda cebula,
koperek
sos vinegre
Polędwiczkę kroimy w 1,5 cm plastry przyprawiamy pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wkładamy mięso i smażymy po 3 min z każdej strony. W osobnym kubku śmietanę mieszamy z musztardą i do przełamania ostrości musztardy dodajemy miód wg uznania.
Mięso jak już będzie odpowiednio podsmażone zalewamy sosem i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje. Na końcu posypujemy natką pietruszki.
Składniki surówki drobno kroimy, marchewkę najlepiej zetrzeć na grubych oczkach mieszamy i zalewamy sosem vinegre z dodatkiem dużej ilości koperku.
Roladki z indyka faszerowane pesto z natki pietruszki, pomidorów suszonych i sera mozzarelli
filet z piersi indyka pokrojony w sznycle,
sól, pieprz,
oliwa
1 kulka mozzarelli,
natka pietruszki,
kilka suszonych pomidorów,
czosnek
szynka parmeńska do zawijania
1 łyżka masła
Mięso delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą. Natkę i suszone pomidory drobno siekamy dodajemy czosnek i kilka kropel zalewy z pomidorów tak powstaje nam pesto, które rozsmarowujemy na kotletach. Kładziemy po plastrze mozzarelli i zwijamy w roladkę którą owijamy szynką parmeńską ja użyłam po dwa plastry szynki na jedną roladkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy roladki, na górę ścieramy kilka wiórek masła. Indyk lubi masło:)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min. Podajemy z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Smacznego!!!!