Obok placków z cukinii, zupa stanowi rodzinny przysmak. A gdy cukinii jest sporo, a tak ostatnio się zdarzyło, to jest to idealne rozwiązanie obiadowe.
3 średniej wielkości cukinie
2 szklanki bulionu
2 ziemniaki średniej wielkości
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła osełka
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki
ptysiowy groszek
Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. W garnku stopić masło z olejem i dodać cebulę oraz zeszklić ją. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę oraz dodać je do zeszklonej cebuli. Umytą i osuszoną cukinię pokroić na kostkę. Ząbki czosnku wycisnąć i dodać je do cebuli i ziemniaków. Następnie dodać cukinie, czosnek i smażyć wszystko na dość sporym ogniu tak około 3-4 minut. Następnie do garnka wlać bulion i doprowadź wszystko gotować, aż zmięknie. Doprawić gałką, solą, pieprzem. A następnie, po ostygnięciu wszystko zmiksować. Na końcu można przyozdobić śmietaną, bądź dodać ją – wszystko razem mieszając. Posypać koperkiem. Ja dodaję jeszcze ptysiowy groszek do ozdoby.