Za oknami jesień……..na stole pyszna herbata Matcha

Za oknami jesień……..na stole pyszna herbata Matcha

A za oknami jesień – młodopolska dama
w woalu szaromglistym przechadza się sama,
umarłe drzewa żegna, zwiędłe liście liczy
– pamiątki snu o lecie, minionych słodyczy…

Autor: Anna Maria Kowalczyk

Dlatego na długie, zimne, jesienne wieczory chcę  namówić Was, na picie pysznej zielonej herbaty matcha. Osobiście kupuję ją w sklepie kolonialnym w formie proszku.  Zielona herbata matcha w takiej  konsystencji, to ręcznie zbierane, wyselekcjonowane listki, które następnie są łagodnie suszone i mielone na drobny proszek. Aby zapewnić najwyższą zawartość składników odżywczych, liście wzrastają przez długi czas w cieniu, co wzbogaca zawartość chlorofilu.

Zielona herbata matcha to popularna alternatywa dla zwykłej zielonej herbaty — w przypadku matchy przyjmuje się składniki zawarte w całych liściach. Uważa się, że jedna porcja zielonej herbaty matcha w proszku odpowiada dziesięciu szklankom zwykłej zielonej herbaty.

Badania dowodzą, że matcha to bardzo silny antyoksydant!

Antyoksydanty odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników – krążących w naszym organizmie niesparowanych atomów tlenu, które atakując zdrowe cząsteczki, przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Powstawanie wolnych rodników przyspiesza m.in. długotrwały stres, docierają one do organizmu również wraz ze smażoną czy grillowaną żywnością i z zanieczyszczonego powietrza. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy. Ich działanie powoduje, że czujemy się zdrowsi, a procesy starzenia ulegają spowolnieniu. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie.

Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin!

Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C.

Jak zaparzać herbatkę?

Należy wymieszać 1 łyżkę (około 2,5 g) w 80 ml przegotowanej letniej wody używając do tego specjalną miotełkę do rozpuszczenia herbaty lub coś co nam dokładnie rozbije i rozpuści herbatę, następnie zalewamy gorącą wodą ok 100-150 ml i jak najbardziej  można dodać mleko ok 50 ml, najlepiej roślinne. Wówczas otrzymamy matche latte.

Wartości odżywcze zielonej herbaty matcha w proszku:

  Na porcję 2.5g Na 100g
Energia (kJ/kcal) 33/8 1330/318
Tłuszcz 0.1g 4g
Węglowodany 0.7g 28g
Błonnik 0.07g 27g
Białko 0.7g 29g
Sól śladowa ilość 0.02g

 

Na porcję 2,5 g:

Całkowita zawartość katechin: 250 mg

EGC: 145 mg

L-teanina: 18 mg

Kofeina: 70 mg

Produkt  jak najbardziej dedykowany jest dla wegetarian, wegan jak i dla  osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.

Następna dobra informacja to : brak alergenów 🙂

Myślę, że choć raz dziennie wypita 1 czarka herbata zapewni nam mnóstwo niepowtarzalnego smaku, a przy okazji da nam dużo zdrowia i przyjemności 🙂

 

Piękna jest polska jesień w liściach złotych,
W uśmiechach słońca bladych i łagodnych.
Liść spada cicho jak złocisty motyl:
Wieczór gwiaździsty jest rzeźwiąco chłodny
Do lasu teraz iść bierze ochota:
Ileż tam teraz z liści żółtych złota.

Autor: Konstanty Ćwierk

 

Marzena

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial