A za oknami jesień – młodopolska dama
w woalu szaromglistym przechadza się sama,
umarłe drzewa żegna, zwiędłe liście liczy
– pamiątki snu o lecie, minionych słodyczy…
Autor: Anna Maria Kowalczyk
Dlatego na długie, zimne, jesienne wieczory chcę namówić Was, na picie pysznej zielonej herbaty matcha. Osobiście kupuję ją w sklepie kolonialnym w formie proszku. Zielona herbata matcha w takiej konsystencji, to ręcznie zbierane, wyselekcjonowane listki, które następnie są łagodnie suszone i mielone na drobny proszek. Aby zapewnić najwyższą zawartość składników odżywczych, liście wzrastają przez długi czas w cieniu, co wzbogaca zawartość chlorofilu.
Zielona herbata matcha to popularna alternatywa dla zwykłej zielonej herbaty — w przypadku matchy przyjmuje się składniki zawarte w całych liściach. Uważa się, że jedna porcja zielonej herbaty matcha w proszku odpowiada dziesięciu szklankom zwykłej zielonej herbaty.
Badania dowodzą, że matcha to bardzo silny antyoksydant!
Antyoksydanty odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników – krążących w naszym organizmie niesparowanych atomów tlenu, które atakując zdrowe cząsteczki, przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Powstawanie wolnych rodników przyspiesza m.in. długotrwały stres, docierają one do organizmu również wraz ze smażoną czy grillowaną żywnością i z zanieczyszczonego powietrza. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy. Ich działanie powoduje, że czujemy się zdrowsi, a procesy starzenia ulegają spowolnieniu. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie.
Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin!
Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C.
Jak zaparzać herbatkę?
Należy wymieszać 1 łyżkę (około 2,5 g) w 80 ml przegotowanej letniej wody używając do tego specjalną miotełkę do rozpuszczenia herbaty lub coś co nam dokładnie rozbije i rozpuści herbatę, następnie zalewamy gorącą wodą ok 100-150 ml i jak najbardziej można dodać mleko ok 50 ml, najlepiej roślinne. Wówczas otrzymamy matche latte.
Wartości odżywcze zielonej herbaty matcha w proszku:
Na porcję 2.5g | Na 100g | |
Energia (kJ/kcal) | 33/8 | 1330/318 |
Tłuszcz | 0.1g | 4g |
Węglowodany | 0.7g | 28g |
Błonnik | 0.07g | 27g |
Białko | 0.7g | 29g |
Sól | śladowa ilość | 0.02g |
Na porcję 2,5 g:
Całkowita zawartość katechin: 250 mg
EGC: 145 mg
L-teanina: 18 mg
Kofeina: 70 mg
Produkt jak najbardziej dedykowany jest dla wegetarian, wegan jak i dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Następna dobra informacja to : brak alergenów 🙂
Myślę, że choć raz dziennie wypita 1 czarka herbata zapewni nam mnóstwo niepowtarzalnego smaku, a przy okazji da nam dużo zdrowia i przyjemności 🙂
Piękna jest polska jesień w liściach złotych,
W uśmiechach słońca bladych i łagodnych.
Liść spada cicho jak złocisty motyl:
Wieczór gwiaździsty jest rzeźwiąco chłodny
Do lasu teraz iść bierze ochota:
Ileż tam teraz z liści żółtych złota.
Autor: Konstanty Ćwierk
Marzena
Oj, coś dla mnie. Uwielbiam takie herbatki.
Koniecznie kup i degustuj każdego dnia, smacznego 🙂