Dzisiaj pora na sałatkę. A wiele w niej składników :). Nie napiszę proporcji, bo wszystko dodają „na oko”, według własnych preferencji co do ilości danych składników, a składniki? Możecie do woli manewrować ilością danego składnika, bo oto chodzi w sałatce, aby tworzyć ją tak, by nasz ulubiony składnik dominował. Sałatka jest sycąca i zdrowa. Co na nią potrzebujemy?
makaron z soczewicy
słonecznik prażony
mix Bakal do sałatek – obojętnie jaki
puszka kukurydzy
ser halloumi
Alesto cruspies wasabi (orzechy ziemne smażone) – dostępne w Lidlu
orzechy włoskie
pomidorki koktajlowe
mix warzyw ugotowanych – brokuł, kalafior, marchewka
olej lniany, sól, pieprz
Makaron z soczewicy gotujemy. Słonecznik smażymy na patelni, dodajemy na końcu mix Bakal na około 1 minutę i mieszamy ziarna na patelni. Gotujemy brokuły, kalafior i marchewkę pokrojoną w plasterki – w wodzie z kostką rosołową (przepis na blogu – klik) lub warzywa gotujemy na parze. Do makaronu dodajemy ugotowane warzywa, ziarna (słonecznik, mix Bakal), kukurydzę. Mieszamy wszystko. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sałatki. Ser halloumi w kostce kroimy na 6 części, grillujemy. Następnie kroimy go jeszcze na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Na końcu dodajemy orzechy ziemne wasabi i mieszamy wszystko. Dodajemy olej lniany, sól, pieprz i na końcu orzechy włoskie.
Smacznego, Aneta
Wypróbuję 🙂 Ostatnio ciągle wcinam sałatki 😛
Same pyszności w tej sałatce, wiec musi być dobra?
Nigdy jeszcze nie jadłam makaronu z soczewicy… Muszę poszukać, gdzie można go kupić.
Ser mnie zaintrygował musze zakupić skladniki by zwykonac taka salatke.
Pycha , akurat taki makaron i taka sałatka jak dla mnie 🙂