Ciasto na tartę:
250 g maki
150 g zimnego masła
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kurkumy
Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia oraz kurkumę. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika.
Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć na nie wybrane produkty:
ser żółty – tartę posypujemy serem żółtym
kalafior – gotujemy w jeżynce i następnie mieszamy z łyżką masła
na ser żółty nakładamy kalafior
gotujemy 2 jajka, kroimy je w plastry i nakładamy na kalafior
smażymy grzyby i nakładamy je na wierzch
Ponownie wkładamy tartę do piekarnika na 13 minut i pieczemy w 180 stopniach. Na wierzch posypujemy rukolę.
Aneta
Pychotka
Tarty z kalafiorem nie jadłam, ani tym bardziej nigdy nie widziałam przepisu na nią. Także to dla mnie absolutna nowość 🙂
Już wiem co jutro zrobię na kolację. Jako fanka kalafiora już wiem co jutro będzie na kolację. Ta tarta wygląda wielce obiecująco!
Uwielbiam kalafiora, a ta tarta brzmi i wygląda smakowicie <3
Tarta wygląda bardzo apetycznie i powiem że bym taką zjadła 😉 chyba jutro zmuszę sie do zrobienia 🙂
Takiej tarty jeszcze nie jadłam