Gdy ktoś jest łasuchem i lubi słodycze, a chce przy tym utrzymać dobrą wagę proponujemy mu zamienniki, których cechą jest to, że są przepyszne i są….słodkie.
Oczywiście, w naszej diecie najlepszym zamiennikiem „słodkości”(czyli niezdrowych cukrów) są owoce. Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, a je z łatwością możemy odnaleźć właśnie w owocach, które poprawiają odporność organizmu, zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają powstawaniu anemii, działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca, zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój, poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji, działają dobroczynnie na zmysł wzroku, regulują pracę mózgu…. i tak można by wymieniać.
I tak to jest moi drodzy. Jeśli choć trochę ten wierszyk odzwierciedla Wasz tryb życia zajrzyjcie na nasze przepisowe zamienniki słodkości.
To brownie króluje u mnie już niemal od roku. Jest pyszne.
Brownie
Składniki
puszka czerwonej fasoli
3jajka (2 całe i 1 białko z jajka)
2 dojrzałe banany
łyżka oleju kokosowego lub 2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy – ja dodałam płatki z migdałów
rodzynki, żurawina
można dodać 3 łyżki miodu
można dodać suszone śliwki
Przygotowanie
Wrzucamy do miski fasolę, olej, jajka, kakao, proszek do pieczenia i opcjonalnie miód. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy garść żurawiny, rodzynek, orzechy (ja dodałam płatki migdałowe) i śliwki. Całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wcześniej wysmarowaną olejem kokosowym (ja używam blachy do babki – najlepiej mi się sprawdza). W termoobiegu pieczemy w 160-180 stopniach 1 godzinę. Po wyjęciu odstawić brownie do ostygnięcia.
Muffinki bananowe
– dzieci je uwielbiają
3 dojrzałe banany
3 łyżki mąki owsianej
2 jajka
1 mały jogurt naturalny (150ml)
100 gr daktyli (wcześniej sparzonych – 15 minut w wodzie i odsączonych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystko blendujemy. Formę na muffinki smarujemy olejem kokosowym i masę wlewamy w foremki. Wkładamy do piekarnika na 25 minut, 170 – 180 stopni.
OWSIANKA
Każda owsianka powinna zawierać poza węglowodanami: płatki, owoce również białko i tłuszcze, dlatego najlepiej, oprócz płatków i owoców dodać z 2-3 łyżki mieszanki orzechów, nasion i pestek.
Owsianka na wodzie czy na mleku?
Jeśli dobrze tolerujesz mleko krowie oraz łączenie makroskładników w diecie (czyli nie masz wzdęć brzucha i innych dokuczliwych dolegliwości) to z powodzeniem można zrobić owsiankę na mleku krowim. Ale można też na mleku migdałowym. W tej wersji jest pyszna. Moje ulubione wersje owsianki to:
- owsianka na mleku z owocami jagodowymi np. borówkami i bananem
- rozgrzewająca owsianka z jabłkiem, cynamonem orzechami włoskimi i rodzynkami
- owsianka na wodzie z suszonymi morelami, jogurtem i orzechami np. nerkowca i świeżymi owocami
- owsianka na mleku migdałowym z musem z malin lub świeżymi malinami i płatkami migdałowymi, słonecznikiem, jeżynami
- owsianka z nutellą i bananami
Przepis na nutellę zaczerpnęłam z blogu Fashionelki. Jednak robię ją w nieco innych proporcjach: 100 g płatków migdałowych, 100 g suszonych daktyli (namoczonych w rządku przez 15 minut), 1/2 szklanki wody mineralnej, 3 łyżki kakao. Wszystko blendujemy.
Taka nutellę jem też w wersji deserowej:
Koktajle, smoothy
Syty, wspaniały zamiennik lodów i deserów wysokokalorycznych. Mój ulubiony zestaw to:
- 1 kiwi z 1 bananem
- 2 banany, truskawki, 100 g jogurtu naturalnego
Na na koniec mój ulubiony koktajl oparty na kawie:
- 1 duży banan lub 2 małe
- ok m 30 g płatków owsianych
- 250 g jogurtu naturalnego (ja zawsze kupuję ten z Biedronki lub )
- 1 filiżanka kawy – może być espresso
- 1/2 łyżeczki kakao
Po wystygnięciu kawy, wszystko razem blendujemy na jednolita masę.
Smacznego
Teraz to bym zjadła jakieś owocki ^^