Produkty wzmacniające nasz organizm

Produkty wzmacniające nasz organizm

Aby wzmocnić nasze ciało nie tylko stawiamy na aktywność fizyczną ale przede wszystkim na dietę. Właściwe odżywianie jest podstawą do walki z problemami zdrowotnymi. Wokół siebie mamy tak wiele produktów będących naturalnymi lekami, po które wystarczy tylko sięgnąć. Choć często wydaje się być to aż za nadto. Przypominamy sobie o nich dopiero, jak coś nam dolega. Nie zapobiegamy, lecz stawiamy czoła konsekwencją złych wyborów. Jeśli jednak zdecydujemy się sięgnąć po zdrowe produkty to co dalej? Oczywiście przede wszystkim należy  stosować je regularnie i wyeliminować złe nawyki żywieniowe. 

Jakie produkty warto wpleść w swój jadłospis?

Kwasy Omega- 3

Wspomagają nasz układ nerwowo, zapobiegają zapaleniom, uelastyczniają struktury komórkowe i utrudniają gromadzenie się w nich tłuszczu. Ułatwiają transport tlenu do komórek, przez co np. ograniczają rozwój raka. Prawidłowe odżywianie polega na tym, aby przede wszystkim zmniejszyć spożycie kwasów tłuszczowych omega – 6 i wyeliminować tłuszcze typu trans (czyli utwardzone oleje roślinne, bo są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości i wówczas mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe). Gdzie jest najwięcej kwasów Omega- 3? W rybach.  Pamiętajmy, że ryby mrożone tracą zawartość kwasów Omega – 3. Czytałam, że należy unikać dużych ryb ze względu na to, że są najbardziej zanieczyszczone rtęcią, dioksynami, a najlepiej postawić na sardynki, makrele, sardele.

Zielona herbata

Korzystne działanie zielonej herbaty znane jest od dawna. Nie jest to mój ulubiony smak, ale przyzwyczaiłam się do niego i mogę określić go mianem: znośny. Na pewno koi pragnienie. Jednak zieloną herbatę pije przede wszystkim dla zdrowia i zawsze wybieram tylko liściastą.

Po pierwsze zawiera wiele polifenoli, które blokują rozwój naczyń krwionośnych zasilających komórki rakowe. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i co najważniejsze zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu.

Po drugie, zielona herbata działa odtruwająco na organizm, powodując szybkie wydalanie z ciała toksyn i karcenogenów (czynnik, który powodując mutacje materiału genetycznego przyczynia się do rozwoju choroby nowotworowej) .

Po trzecie, wypijana w większych ilościach pomaga zapobiegać reumatyzmowi stawów i zmniejsza objawy choroby w przypadku jej wystąpienia.

Herbatę parzymy od 3 do 8 minut w temp. ok. 80 stopni C, po czym usuwamy liście i spożywamy w ciągu godziny od przyrządzenia. Podobno lepsze właściwości zdrowotne otrzymamy, gdy wypijemy herbatę z drugiego parzenia., gdyż podczas pierwszego parzenia wydzielają się toksyny, które należy zlać. Dziennie można wypić ok. 3-4 szklanej herbaty zielonej.

Zaleca się popijanie gorzkiej czekolady zieloną herbatą lub podawanie jej z imbirem. Gorzka czekolada  zawiera wiele antyoksydantów i polifenoli. Polifenole zawiera też czerwone wino.

Groch, fasola, soczewica

Ostatnio mój mąż przywiózł nam pokaźne zbiory fasoli z naszej działki uprawnej. Przed domem nie mamy miejsca na jeżyny, winogrona, porzeczki, maliny, truskawki, borówki, fasolę i inne owoce oraz warzywa, więc chłop dzielnie uprawia je na działce, która – muszę szczerze przyznać – sprawia mu wiele przyjemności. Naukowcy nas przekonują, że rośliny strączkowe mają zdolność obniżania ryzyka zachorowania na cukrzycę, raka jelita grubego i choroby układu krwionośnego. Trudno nie wierzyć naukowcom, bo jakie mamy ku temu powody? Rośliny strączkowe to doskonałe źródło wielu makro- i mikroelementów. Rośliny strączkowe zawierają wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, witaminę C i kwas foliowy. Są bogate w błonnik i są cennym źródłem białka. Dodatkowo pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. Nic innego, jak tylko je jeść.

Jeżyna

Kolejny cudowny owoc, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Bogaty w silne antyoksydanty, które są inhibitorami substancji rakotwórczych i stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów. Jedząc je, zmniejszamy ryzyko chorób serca. Ponadto przyspieszają przemianę materii i są zalecanym składnikiem diety odchudzającej. Oczywiście na bazie jeżyn możemy zrobić sok i wino.  My robimy i to i to. Taki sok wzmacnia organizm i pomaga zwalczyć jesienne i zimowe infekcje.

Dzięki zawartości antocyjanów (zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce), witaminy C oraz błonnika jeżyny wspomagają prace układu krążenia.

Kurkuma, curry, imbir

Kurkuma to oczywiście jeden z najlepszych leków przeciwzapalnych. Jej główny składnik kurkumin ogranicza wzrost raka okrężnicy, żołądka, wątroby, jajnika i białaczki. Najlepiej kurkumin łączyć z papryką. Idealne połączenie to: kurkuma, papryka, czarny pieprz i oliwa z oliwek czy rzepaku.

Imbir – bardzo skuteczny antyoksydant i środek przeciwzapalny.

Warto do jadłospisu wprowadzić dużo ziół, jak np. mięte, tymianek, oregano, majeranek, bazylie, czy rozmaryn.

Marchew – najlepiej surowa, bataty, cukinia, dynia, kabaczek, morele, buraki

Zawierają wit. A i likopen, które stymulują układ immunologiczny oraz zwiększają jego zdolność do obrony przed chorobami.

My uwielbiamy placki z cukinii. Potrzebujemy tylko do zmieszania i zblendowania produktów:

  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 cukinia (około 300 g)
  • oliwa lub olej roślinny
  • 1/4 cebuli

 

Witamina C ….w cytrusach, jagodach, malinach, truskawkach, żurawinie, wiśniach

Odtruwa komórki organizmu. Wzmacnia naturalną odporność organizmu.

Wodorosty morskie (nori, kombu, wakame, arame, dulse), selen

Pobudzają działanie komórek układu odpornościowego.

Sok z granatu

Ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

 

Aneta

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial