Do tej pory brownie robiłam z czerwonej fasoli – tutaj przepis klik. Dzisiaj przygotowałam je jednak z batatów, za którymi bardzo przepadam. Nie tylko są one pyszne ale i zdrowe – zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, sód, magnez, siarka, żelazo, chlor, jod, niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu, selenu, zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Bataty lubię pod każdą postacią, a najlepiej zapiekane w ziołach w piekarniku. Choć w takiej formie jak poniższa lubię je również…a nawet bardzo 😆 . Brownie przygotowuję głównie na drugie śniadanie do pracy. Kroję jeden z kawałków i pakuję do pojemnika. I takich pojemników nieraz mam z 3 – 4 z rożnymi smakołykami 🙄 . Moja mama mówi, że jakby tyle jadła to przez drzwi by nie przeszła. I tak jej się tylko wydaje. Bo faktycznie moja reklamówka jest spora, ale sa w niej sama zdrowe rzeczy, dobrze przemyślane. Ale przejdźmy do przepisu:
2 bataty
2 banany
1,5 kubka płatków owsianych
1 jajko
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki kakao
100 g – 150 g rodzynek
50 g żurawiny
Bataty obieram, kroję w mniejsze kawałki i gotuje ok. 45 minut w osolonej wodzie. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Osobno blenduję banany i mieszam z płatkami owsianymi. Dodaje 1 jajko, łyżkę oleju kokosowego, ugotowane bataty, 2 łyżki kakao. Wszystko blenduję i na końcu dodaję rodzynki, żurawinę. Mieszam. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 miny w temp. 180 stopni.
Smacznego. Mam nadzieję, że brownie przypadnie wam do gustu.

Jak pysznie
Zapraszam do siebie
http://photomodellaurawojewoda.blogspot.com/2018/05/codziennosc.html?m=1
Będę musiał wypróbować i zapewne jeszcze w tym tygodniu przygotuję. Dzięki za przepis!
pycha
ZAPRASZAM DO MNIE
Uwielbiam brownie, a aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam batatów 😛 Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Pychota. Wygląda przecudnie.