Bataty, czyli słodkie ziemniaki zamiast tradycyjnych ziemniaków to bardzo dobra opcja dla tych, co chcą nieco zmienić jadłospis w swojej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają:
- minerały: potas, magnez, wapń, fosfor i sód
- witaminę E i C, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy
- witaminę A i karotenoidy
- przeciwutleniacze
- błonnik
Można je jeść na wiele różnych sposobów. Ja dzisiaj przygotowałam pieczone bataty, a ścisłej mówiąc frytki.
FRYTKI Z BATATÓW
Obieramy je analogicznie jak zwykłe ziemniaki, kroimy w paski – frytki. Zalewamy je olejem kokosowym, posypujemy solą, estrogenem, szczyptą imbiru, pieprzem ziołowym, wyciskamy dwa ząbki czosnku i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Ale równie uwielbiam puree z batatów.
PUREE Z BATATÓW
SKŁADNIKI:
2 dużych batatów
1 łyżka oleju kokosowego
50 g jogurtu naturalnego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
do smaku zioła: imbir, estrogen oraz sól pieprz
Bataty dokładnie myjemy, wrzucamy do zimnej, leciutko osolonej wody i gotujemy przez około 20-30 minut. Wyjmujemy je i obieramy je z łupinek. Obrane bataty z pozostałymi składnikami i przyprawami rozgniatamy na puree.