Brownie, w wersji fit – to zdecydowanie moje jedno z najlepszych, niskokalorycznych ciast. O brownie już pisałam, ale nie w takim połączeniu składników, które wprost mnie zachwyciły swoim smakiem. Zapraszam na przepis:
puszka fasoli czerwonej
1 banan
2 czubate łyżki kakao
(dla weganów bez jaj )3 jajka
30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g rodzynek sułtańskich
2 łyżki oleju kokosowego
szklanka płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych
Blenderem mielimy płatki owsiane. Blendujemy banana, fasolę czerwoną, jajka i dodajemy do zmielonych płatków owsianych. Dodajemy kakao i wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką. Foremkę na babkę smarujemy olejem kokosowym i wlewamy masę. Pieczemy około 1 godziny w ok. 170 – 180 stopniach. Ja piekłam w termoobiegu, początkowo 20 minut w 180 stopniach, potem zmniejszyłam do 150 stopni.
Smacznego.
Aneta
Może i smaczne ciasto, ale fasola wyklucza takie danie dla mnie.