Jako, że nie jem pieczywa pszennego czy żytniego od którego przybywa mi kilogramów przerzuciłam się na chleb z ziaren, bez mąki. Czasem kupuję chleb rzemieślniczy w jednej z piekarni zielonogórskich i jest pyszny. Ale, gdy go nie ma… cóż…zabieram się do samodzielnego wypieku chleba. A robię go według tego przepisu:
1,5 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek z dyni
1 szklanka siemienia lnianego
3 łyżki nasion chia
½ szklanki migdałów
2 szklanki płatków owsianych
ianych1 łyżka syropu z agawy lub Bio melasy
2 jajka (opcjonalnie – w przypadku gdy jest to danie wegańskie bez jajek)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Osobno mieszam suche składniki i osobno mieszam wodę, olej kokosowy, bio melasę lub syrop z agawy. Wlewam płynne składniki do suchych, dodaje jajka i mieszam. Odstawiam na 2 godziny do wchłonięcia płynów. Masę wkładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym lub do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godzinę w 180 stopniach. Chleb kroję na następny dzień.
Smacznego
Aneta
uwielbiam ziarniste chlebki 🙂 są mega zdrowe i pyyyyszne 🙂
Chleba jeszcze sam nie robiłem, ale wszystko jak widzę przede mną.
Wygląda pysznie 😉 Niedawno robiłam podobny, tylko śliwki itp jeszcze do tego i orzechy.
O z chęcią poznam przepis.
Muszę upiec, zdecydowanie wolę taki domowy chleb niż ten sklepowy, w którym nie wiadomo jakie są składniki 🙂
Ten chlebek wygląda tak apetycznie, że aż chce się rzucić wszystko i zacząć go robić 🙂 Z przepisu na pewno skorzystam 🙂
Ma pewne obawy, że taki chlebuś nie jest zbytnio niskokosztowy?
Ale od czasu do czasu… czemu nie.
No trochę trzeba kopić składników …..
Super, że pieczesz sama! Ja jednak pozostaję przy chlewach rzemieślniczych;))
Taki chleb własnej roboty to musi być pycha,
nigdy nie piekłam ,czas to chyba zmienić 🙂
Polecam. 🙂
musi byc pyszny! choc obawiam sie ze tez bardzo ciezkostrawny
Jest syty ale nie jest ciężkostrawny. Od razu bym to odczuła.
Koniecznie zrobię… a jakie śliczne te zdjęcia
Dzięki za przepis..