Uwielbiam ser halloumi. Zazwyczaj zapiekałam go samego w piekarniku, ale tym razem postanowiłam skomponować go z innymi składnikami na tarcie. Jeśli chodzi o tartę polecam poniższy przepis, ale jeśli nie macie ochoty robić ciasta to równie dobrze możecie kupić ciasto na tartę w Biedronce. Ja uwielbiam ciasto wg poniższego przepisu i zawsze robi go moja córka. Jest w tym świetna.
Ciasto na tartę:
250 g maki
150 g zimnego masła lub margaryny (moja córka woli robić z margaryną)
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia oraz kurkumę. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika.
Składniki na tartę
brokuły
ser halloumi
ser żółty starty – może być grana padano lub ewentualnie gouda
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego
przyprawy – zioła toksańskie
2 garście orzechów włoskich
Olej mieszamy z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Tą mieszanką smarujemy upieczoną tartę. Na nią posypujemy starty ser. Międzyczasie gotujemy na parze brokuły lub w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły układamy na tartę, na ser żółty. Na brokuły kładziemy pokrojony w plastry ser halloumi. Na wierzch posypujemy orzechy włoskie. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Smacznego
Aneta
Zalega mi ten ser w lodówce, więc jak znalazł?
Składniki bardzo w moim guście – wiec pewnie bym się z tym daniem polubiła 🙂
Przepis brzmi zachęcająco.
Zrobię!!!! Wygląda pysznie
Pychota 🙂 Z chęcią bym zjadła teraz taką tartę!
super przepis, uwielbiam ser halloumi od pierwszego zjedzenia 🙂
Kiedyś próbowałam zrobić tartę, ale jakoś tak wyszło, że nie wyszło. Może czas spróbować jeszcze raz 🙂 A Twoja wygląda smakowicie.
Zachęcam do zrobienia. jest pyszna.
Coś takiego to ja chętnie bym zjadł. Jeszcze dziś sobie zrobię. Dzięki!
Wygląda przepysznie 🙂