Tarta z brokułami, serem halloumi i orzechami włoskimi

Tarta z brokułami, serem halloumi i orzechami włoskimi

Uwielbiam ser halloumi. Zazwyczaj zapiekałam go samego w piekarniku, ale tym razem postanowiłam skomponować go z innymi składnikami na tarcie. Jeśli chodzi o tartę polecam poniższy przepis, ale jeśli nie macie ochoty robić ciasta to równie dobrze możecie kupić ciasto na tartę w Biedronce. Ja uwielbiam ciasto wg poniższego przepisu i zawsze robi go moja córka. Jest w tym świetna. 

Ciasto na tartę:

250 g maki

150 g zimnego masła lub margaryny (moja córka woli robić z margaryną)

mała szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia oraz kurkumę. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika.

Składniki na tartę

brokuły 

ser halloumi

ser żółty starty – może być grana padano lub ewentualnie gouda

2 ząbki czosnku 

2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego

przyprawy – zioła toksańskie

2 garście orzechów włoskich

Olej mieszamy z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.  Tą mieszanką smarujemy upieczoną tartę.  Na nią posypujemy starty ser. Międzyczasie gotujemy na parze brokuły lub w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły układamy na tartę, na ser żółty. Na brokuły kładziemy pokrojony w plastry ser halloumi. Na wierzch posypujemy orzechy włoskie. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. 

Smacznego

Aneta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial