Przepis na nocną owsianke, czyli Overnight oats w słoiku

Przepis na nocną owsianke, czyli Overnight oats w słoiku

To, ze śniadania są bardzo ważnym posiłkiem w ciągu całego dnia, wiemy już nie od dziś. Dostarczają one bowiem mnóstwo energii i pobudzają do sprawnej pracy organizmu. Jednak w tygodniu nie każdy z nas ma czas na długie celebrowanie rannej potrawy. Nocna owsianka jest nie tylko bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, ale również niebywale smaczna i zdrowa.

Jak ja przyrzadzić?

Otóż wystarczy wieczorem namoczyć płatki owsiane z innymi składnikami i wstawić słoiczek z zawartością przez noc do lodówki. Osobiście preferuję dosyć prostą formę łączenia elementów dodatkowych. W związku z czym zalewam płatki moim ulubionym mlekiem migdałowym i pozwalam im pęcznieć. Naturalnie, dobieranie rodzaju mleka jest zależy od osobistych preferencji. Dla osob nietolerujących białka zwierzęcego smaczne jest rownież mleko sojowe, owsiane oraz z orzechów cashew. Niemniej jednak można zestawiać glówne elementy z innymi jak na przyklad: nasionami chia, cynamonem czy orzechami. Tu już zależy od kreatywności każdego z Was! Ponieważ mam skłonność, jak już nadmieniłam, do prostego kombinowania podstawowej formy owsianki, dekoruję ją z rana Toppingiem. Zazwyczaj używam do tego jagód, czy jagód typu goji, orzechów wloskich, płatków kokosowych czy posiekanych w plasterki banaóow. Aczkolwiek prawie każda opcja swieżych owoców świetnie nadaje się na dodatek. Dla uzupelnienia lub uzyskania słodszego smaku polewamy pyszności miodem, syropem klonowym lub rożnego rodzaju musem. Wariacji kompozycyjnych jest cała masa, dlatego z pewnościa każdy z Was odkryje coś dla siebie. Smacznego!

 

Ewa

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial