Dzisiaj zachęcam Was do eksperymentowania z tartą. Osobiście uwielbiam tatrę, a najbardziej lubię w niej to, że mogę podobnie jak w pizzy komponować do woli różne składniki. Tylko wyobraźnia może mnie ograniczać w doborze składników nałożonych na ciasto. Zacznę oczywiście od ciasta, które przyrządza najczęściej dla mnie moja córka. Zacznę zatem od ciasta:
Ciasto na tartę:
250 g maki
150 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru lub cukru trzcinowego w przypadku, gdy jest to tarta na słodko
(w przypadku gdy jest to tarta z jabłkami i cynamonem dorzucam oprócz cukru trzcinowego do ciasta 1/3 łyżeczki cynamonu)
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć na nie wybrane produkty. Ponownie włożyć do piekarnika na 13 minut i piec w 180 stopniach.
Tarta z pieczarkami
pieczarki – obrać, zetrzeć i podsmażyć na patelni z szczyptą soli
spód tarty posmarować sosem pomidorowym
posypać na sos startą mozzarelle
na mozzarelle ułożyć pieczarki
pokroić w kostkę wędzony boczek i ułożyć na pieczarki
można dodać kawałki ugotowanego kurczaka / lub mięso mielone / lub też biała ugotowaną kiełbasę (wersja świąteczna)
można dodać ugotowane 2 jajka pokrojone w plastry i ułożyć je pomiędzy mięsem
ponownie posypać produkty startą mozzarellą
Włożyć do piekarnika na 13 minut. Po wyjęciu z piekarnika na tarte układam jeszcze rukolę, którą uwielbiam i świeże warzywa, np. pomidora pokrojonego w plasterki.
Tarta ze szpinakiem
200 g szpinaku, liści /może być zamrożony
boczek wędzony (pokrojony w kosteczkę)
150 g sera fety
1 mała cebula (pokrojona w plastry)
2 wyciśnięte ząbki czosnku
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
ser mozzarella
sól, pieprz
Boczek podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką. Po tym czasie dodajemy (ewentualnie zamrożone) liście szpinaku i dusimy, aż do całkowitego połączenia. Dodajemy do szpinaku wyciśnięty czosnek. Ser feta kroimy na kawałki i dodajemy do masy przez chwilkę podsmażając całość. Śmietanę mieszamy razem z jajkiem wlewam śmietanę z jajkami do szpinaku. Cały czas mieszając dodajemy pokrojony żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowe nadzienie wylewamy na spód tarty. Układam na wierzchu kawałeczki sera feta i wkładam na 180 C i na około 15 minut.
Życzę Wam smacznego!
Reader Comments