Ciasto na tartę:
250 g maki
150 g zimnego masła lub margaryny (moja córka woli robić z margaryną)
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia oraz kurkumę. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika.
Ciasto na tartę wegańską
230 g mąki
100 ml oleju roślinnego
100 ml zimnej wody
łyżeczka soli
Składniki na tartę
passata pomidorowa – ok. 6 – 8 łyżek
czosnek – 3 ząbki
1 cebula
sól, pieprz
2 gotowane buraki
ser grana padano lub dla wegan – wegański Parmezan Prosociano lub wegańska Mozzarella do Pizzy
pieczarki – starte lub pokrojone w plasterki
Cebulę zeszklić. Passatę pomidorową przyprawić, dodać 3 wyciśnięte ząbki czosnku oraz usmażoną cebulę. Pieczarki obrać, zetrzeć, usmażyć z solą. Passatą posmarować wierzch tarty. Na nią położyć usmażone pieczarki lub pocięte w cienkie plastry, następnie nałożyć pokrojonego w plastry buraka. Na koniec posypać serem. Zapiec 20 minut w 180 stopniach.
Aneta.
Ciekawa jestem smaku takiej tarty
Pieczarki lubię, ale buraki niestety musiałabym wywalić i zastąpić czymś innym.
Smakowicie wygląda.