Tarta z burakami i pieczarkami

Tarta z burakami i pieczarkami

Ciasto na tartę:

250 g maki

150 g zimnego masła lub margaryny (moja córka woli robić z margaryną)

mała szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Mąkę należy wsypać do miski, dodać cukier (opcjonalnie, jeśli jest to tarta na słodko, jeśli nie, nie dodajemy cukru) i pokrojone w kostkę zimne masło, sól i proszek do pieczenia oraz kurkumę. Ugnieść ręcznie przez około 5 minut aż powstaną okruszki ciasta. Dodać jajko i przez chwilę ugniatać ciasto, aż zacznie ono łączyć się w większe kawałki. Połączyć kawałki ciasta w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć kulę na placek i włożyć na około godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto rozwałkować. Nałożyć je na formę i spód podziurkować widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika.

Ciasto na tartę wegańską

230 g mąki

100 ml oleju roślinnego

100 ml zimnej wody

łyżeczka soli

Składniki na tartę

passata pomidorowa – ok. 6 – 8 łyżek

czosnek – 3 ząbki

1 cebula

sól, pieprz

2 gotowane buraki

ser grana padano lub dla wegan – wegański Parmezan Prosociano lub wegańska Mozzarella do Pizzy

pieczarki – starte lub pokrojone w plasterki

Cebulę zeszklić. Passatę pomidorową przyprawić, dodać 3 wyciśnięte ząbki czosnku oraz usmażoną cebulę. Pieczarki obrać, zetrzeć, usmażyć z solą.  Passatą posmarować wierzch tarty. Na nią położyć  usmażone pieczarki lub pocięte w cienkie plastry, następnie nałożyć pokrojonego w plastry buraka. Na koniec posypać serem. Zapiec 20 minut w 180 stopniach.

Aneta.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial