Dzisiaj polecam proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami. To taki truskawkowy klasyk. Moja babcia bardzo często robiła takie ciasto, a ja zajadałam się nim do rozpuku. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne od owoców i cudownie pachnie. Doskonale smakuje ze szklanką kakao lub mleka, ale do kawy czy herbaty również jak najbardziej polecam 🙂
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać (np. w misce z ciepłą wodą). Truskawki pokroić na kawałki (np. na ćwiartki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
- Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
- Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
- Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Marzena
Najlepsze ciasto ever! <3