Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Dzisiaj polecam proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami. To taki truskawkowy klasyk. Moja babcia bardzo często robiła takie ciasto, a ja zajadałam się nim do rozpuku. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne od owoców i cudownie pachnie. Doskonale smakuje  ze szklanką kakao lub mleka, ale do kawy czy herbaty również jak najbardziej polecam 🙂

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać (np. w misce z ciepłą wodą). Truskawki pokroić na kawałki (np. na ćwiartki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm.
  • Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
  • Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
  • Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
  • Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 Smacznego 🙂

Marzena

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial