Kiedy ktoś pyta mnie o ulubione miejsce w domu powiem, że to jest salon i kuchnia, bo nie wyobrażam sobie salonu nie połączonego z kuchnią, z której dochodzą cudowne zapachy, a z jej miejsca rozpościera się widok na wielki stół i na część salonu. Plusem jest ciągły kontakt z rodziną i gośćmi. Wtedy to można wyruszyć w podróż dookoła świata, zabrać wszystkich i gnać po garnkach, patelniach i talerzach…….smakując i smakując.
Tym razem zaproszę Was w podróż kulinarną prezentując dwie znakomite książki. Jedna jest podróżą po daniach włoskich, druga po wypiekach. Obie zawierają nietuzinkowe przepisy, opisane w bardzo ciekawy sposób. Włoska sztuka dobrego gotowania” Pellegrino Artusi to nowy etap moich kuchennych inspiracji, a i nie tylko moich, bo przepisy nie są na tyle skomplikowane, aby za zrobienie dań nie wzięła się moja córka. I na przykład przygotowała dla mnie krokiety z ryżu o wyjątkowym smaku.
Pellegrino Artusi urodził się w małej włoskiej wiosce w sierpniu 1820 roku. Nie był kucharzem, nie uczęszczał do żadnej szkoły kulinarnej, ale zdecydowanie można o nim powiedzieć, że był znawcą potraw. Przez lata zgromadził niemal 800 przepisów opublikowanych w dziele życia, „La Scienzia in cucina e l’Arte di mangiar bene” – „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Książka jest napisana z pasją, ujęta w ciekawe opisy z życia autora. Autor udowadnia, że gotowaniem należy się bawić, szukać nowych smaków, czy inspiracji. Według włoskiej kuchni wygląd potraw to podstawa wyśmienitej uczty, gdyż najpierw je się oczami a potem smakuje.
Książka jest małym przewodnikiem po włoskiej kulturze, jest pełna nietuzinkowych informacji i każdy tekst uzupełniony jest o barwne opisy. Można w niej odnaleźć dania powszechnie znane, jak i te klasyczne. To istna sztuka włoskich zwyczajów i tradycji!
Druga książka to mnóstwo inspiracji związanych z pieczeniem chleba, bułek czy bagietek. To jak biblia chleba. Autor książki jest piekarzem i dzieli się swoją wiedzą oraz poradami dotyczącymi wypieków. Książka zawiera 140 przepisów na pieczywo na zakwasie, pieczywo bez zakwaszanej mąki, różnego rodzaju bułki i ciasta, brioszki, obwarzanki, precle, krakersy, pizzę, focaccię, pieczywo plecione. To ogromne źródło wiedzy o wypiekach. To sztuka wypieku. Istne arcydzieło.
Z jakich książek kucharskich korzystacie gotując smaczne dania? Polecam te pozycje powyżej…. plus oczywiście nasze, z zakresu kuchni roślinnej: Twoja droga do zdrowia oraz Pij na zdrowie.
Twoja droga do zdrowia:
https://www.facebook.com/twojadrogadozdrowia/?modal=admin_todo_tour
Aneta
O, ta książka o chlebie to coś dla mnie. Dzięki za wskazanie! 🙂