Jest to mój ulubiony przepis na krewetki i często do niego wracam.
300 g (15- 20 sztuk)
4 ząbki czosnku – drobno posiekane
50 g masła – Osełka
olej (może być kokosowy)
sól, pieprz
koperek, 1/3 cytryny
makaron wstążki
Mrożone krewetki rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy, czyli nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i suszymy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy drobno posiekany czosnek smażymy około pół minuty, dodajemy sól, pieprz. Wkładamy krewetki i smażymy je z każdej strony. Dolewamy ojej i wciskamy cytrynę. Na koniec układamy na makaron krewetki z sosem i posypujemy je koperkiem.
Na warsztatach kulinarnych w stylu Glamour dodawałyśmy jeszcze wino, natkę pietruszki i podawałyśmy je na bagietkach – odsyłam do przepisu zróbcie klik.
Aneta