Uwielbiam te placki z dwóch powodów, po pierwsze, że zawierają jabłka, a po drugie cynamon. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i stanowią idealną przekąskę, niskokaloryczną. Do przygotowania placków niezbędne są składniki:
banan,
4 łyżki płatków jaglanych,
1 – 2 jajka,
łyżeczka cynamonu,
jedno starte jabłko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie (wersja muffinki)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Banana miażdżymy widelcem i dodajemy jajko. Mieszamy. Następnie dodajemy płatki, cynamon, starte jabłko i cukier trzcinowy (jeśli chcemy, aby placki były słodsze dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Placek smażymy analogicznie jak naleśniki, delikatnie go przekładając. Możemy również ze zmieszanych produktów zrobić wersje „muffinkową”, wtedy dodajemy jeszcze 1 jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. I pieczemy je w temp. 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Całość posypujemy startym jabłkiem i odrobiną cynamonu. Ja uwielbiam je.
Smacznego!
Wpis przygotowała: