Kawa…. czarna jak noc, warta grzechu

Kawa…. czarna jak noc, warta grzechu

– Jaką kawę pijasz?
– Czarną jak noc, słodką jak grzech. Neil Gaiman – Chłopaki Anansiego

Kawa nas pobudza, dodaje skrzydeł, odpręża, relaksuje…. hm …. my uwielbiamy pić kawę.

Jaką najbardziej?

Marzena: cappuccino

Aneta: kawa czarna, z ekspresu.

 

 Marzenka zasiadłszy do cappuccino wyciągnęła pióro i  napisała kilka słów o etymologii kawy i jej cudownych właściwościach:

Kawa – jest to napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych lub podanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii,a w Europie pojawiła się około 16 wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahvei utworzoną od niego włoską nazwę caffe. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa..W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 r w formie tureckiej. Niestety jej dokładna etymologia nie jest znana.

Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę jak i wino z czego to drugie znacznie jest starsze.

Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet co znaczy siłę. Przez lata kawa była obwiniana o to, że powoduje choroby serca, wrzody żołądka, odwodnienie, arytmię, a nawet o to, że uzależnia, a w dodatku jej ciemny kolor przebarwia zęby i niszczy szkliwo. Kawa niestety nie cieszyła się dobrą reputacją i dlatego była zarezerwowana wyłącznie dla dorosłych. Na nasze szczęście dziś już wiemy, że picie kawy jest znacznie bezpieczniejsze niż sądzono.

Wiemy, że kawa, to nie tylko kofeina, ale jest przede wszystkim jest źródłem cennych antyoksydantów, które bardzo pozytywnie działają na nasz organizm.

Cóż więc takiego pozytywnego może zdziałać dla naszego zdrowia picie kawy?

Hmmm, długo by o tym pisać, ale tak po krótce to przede wszystkim:

  1. pomaga spalać tłuszcz,
  2. poprawia krążenie krwi
  3. zmniejsza ból mięśni
  4. zwiększa wytrzymałość w czasie treningów
  5. zmniejsza ryzyko depresji
  6. jest źródłem ważnych oksydantów
  7. pozytywnie wpływa na stan wątroby
  8. jest dobra dla serca
  9. chroni przed chorobą Parkinsona
  10. dodaje energii
  11. zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
  12. sprawia, że jesteś mądrzejszy i bardziej skoncentrowany
  13. zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy
  14. wydłuża życie
  15. jest źródłem ważnych substancji odżywczych
  16. dba o zdrowie jamy ustnej
  17. poprawia sprawność seksualną
  18. zapobiega chorobie Alzheimera
  19. zwiększa męską płodność
  20. redukuje stres
  21. zabezpiecza skórę przed słońcem.

Kawa ma dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, gdyż posiada liczne właściwości lecznicze. Dlatego ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny m.in. dlatego, że zawierają substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu.

A ponadto aromat kawy kusi i zniewala nasze zmysły: powonienia, wzroku, dotyku, słuchu, smaku.

Kto z nas nie marzy o chwili, kiedy zaraz po przebudzeniu wszystkimi zmysłami wyczuwamy fantastyczny zapach świeżej, gorącej kawy? Aromat, który wyłania się z filiżanki  wpływa na nasz  organizm ożywczo, pocieszająco i przywołuje wiele pozytywnych uczuć. Dzięki kawie wyraźniej czujesz i jesteś w stanie rozpoznać wiele innych nut zapachowych. Niezwykły, uwodzicielski aromat kawy jest pierwszym krokiem do jej precyzyjnej degustacji.

Kiedy widzimy filiżankę „małej czarnej”, nasz mózg automatycznie uruchamia pamięć smaku i zapachu. Pięknie podana i profesjonalnie przyrządzona kawa w kawiarni pozostanie na zawsze w Twojej pamięci.

Dotyk też ma istotny wpływ na to jak zapamiętasz uwodzicielski zapach i bogaty smak kawy. Jej ziarna mają określony kształt, teksturę i kolor, dlatego warto się im przyjrzeć. Kiedy kawa jest już gotowa owiń dłonie wokół filiżanki- przyjemne uczucie czyż nie? Spróbuj pić kawę i jednocześnie pomyśl o tym, jak to jest, kiedy trafi na koniec języka, podniebienia oraz tylnej części gardła i poczuj jej wielowymiarowy aromat.

„To nie jest przyjemność – warknąłem. – To grzech. Kawa to diabelski nektar. Jest wstrętna, niezdrowa i zniewala pół świata.”

M. Helprin, Pamiętnik z mrówkoszczelnej kaset

Wiele smaków jest rozpoznawanych przez zmysł węchu.  Podobnie będzie w przypadku picia niezwykle aromatycznej kawy, byś mógł w pełni delektować się jej pysznym smakiem powinieneś też precyzyjnie czuć jej bogaty zapach. Weź mały łyk, aby równomiernie rozprowadzić kawę w ustach. Zwróć uwagę na to jak kubki smakowe reagują na siłę aromatu, kwasowości pitego naparu. Pomyśl o tym, jak ciepło z wypijanej kawy wypełnia twoje ciało i jak ci jest teraz przyjemnie?

Kawa nie powinna być wypijana w pośpiechu,  ale przy każdym jej łyku powinniśmy być coraz bardziej zrelaksowani i coraz szczęśliwsi, bo takie właściwe spożywanie kawy powinno być  naszym rytuałem każdego dnia!

Anecie nie pozostało nic innego, jak zgodzić się w 100% z Marzeną. Nie ulega wątpliwości, że kawa daje dużo przyjemności, a jak to bywa z przyjemnościami, czasem jest różnie, ale….hm…. jedno jest pewne, kawa daje mnóstwo przyjemności bez dodatkowych kłopotów.

„Tak jak dobra kawa może pachnieć choćby skórą, tytoniem i wiciokrzewem, i to naraz, tak samo miłość jest mieszanką wielu uczuć: zauroczenia, idealizacji, czułości, pożądania, pragnienia ochrony i bycia chronionym, chęci zniewolenia, braterstwa, przyjaźni, podziwu i estetycznej satysfakcji oraz tysięcy innych.”

Anthony Capella, Ulotny urok kawy

Marzena (wpis)

Aneta (zdjęcia)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial