Tradycyjna polska wigilia to 12 dań a królem na stole jest karp. Charakterystyczny smak słodkowodnej ryby niekoniecznie przypada do gustu a liczba ości często odstrasza. Pewnie jakby policzyć to tyle samo ma zwolenników jak i przeciwników. Dla tych którzy karpia nie tkną choćby im ktoś groził wyrywaniem paznokci i dla tych co kosztują ze wstrętem bo tak nakazuje tradycja mam idealną alternatywę – halibuta.
Halibut to ryba, która ma najwięcej kwasów omega-3, delikatne w smaku mięso i zawiera bardzo mało ości. Niezapomniane doznania smakowe, są zdecydowanie warte ceny jaką musimy zapłacić za filet z halibuta. Jego wartość energetyczna to 98 Kcal/100g.
Moja propozycja dzisiaj może być popisowym daniem na wigilii jak i pomysłem na obiad.
Filet z halibuta z sosem cytrynowym
-
filet z halibuta – najlepiej świeży ilość zależy od liczby gości
-
czarny pieprz grubo mielony
-
sól himalajska
-
sok wyciśnięty z 1 cytryny
-
śmietanka 30%
-
mała łyżeczka mąki
-
2 łyżki masła
Fileta myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia nalewam kilka kropli oliwy i układamy fileta. Wkładamy do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i pieczemy rybę 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego rondelka wkładamy trzy łyżki masła, kiedy się rozpuści dolewamy sok z cytryny i po minucie dolewamy śmietankę z łyżeczką mąki mieszamy aż do zgęstnienia. Na samym końcu przyprawiamy pieprzem i solą.
Propozycja podania:
Ugotowana al dente czarna soczewica w towarzystwie młodych warzyw z patelni.
Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 25 min.
Warzywa: kolorowe pomidorki koktajlowe, czerwona cebula i młody groszek cukrowy wkładamy na patelnię do momentu aż zmiękną, solimy i pieprzymy do smaku.
Wśród dań świątecznych nie może zabraknąć mojego ulubionego śledzia. Oto on:
Śledzia przygotowujemy 3 dni szybciej, a w dzień podania dorabiamy sos. Można wykorzystać śledzia po wiejsku, którego kupi się w każdej sieciówce w słoiku.
- 1 kg śledzi matjasów
- cebula
- olej
- ocet
- ziele angielskie, liść laurowy, świeżo mielony pieprz.
Śledzie moczymy według uznania, następnie kroimy w kawałki i warstwami układamy w salaterce lub słoiku: śledź, cebula którą pokrojoną w kostkę sparzam wrzątkiem, przyprawy, olej i kilka kropli octu.
W osobnym słoiku wkładam plastry cebuli i zalewam sokiem z buraków z dodatkiem octu, najlepiej dzień przed tak aby cebula zmieniła kolor.
Sos
- seler naciowy
- jabłko
- rodzynki
- orzechy włoskie
- jogurt naturalny i majonez
Bardzo drobno kroimy seler w plasterki, dodajemy kawałki plasterków jabłka, garść sparzonych rodzynek i orzechów włoskich wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem.
Wykładam śledzie na półmisek i przykrywam sosem, następnie kładę w pięknym kolorze buraczkowym cebulę i posypuję natką.
Pozostało mi tylko życzyć..…SMACZNEGO

Szukam przepisu na czarną soczewicę z serem mascarpone. Wiesz może jak to przygotować ?