A teraz trochę informacji na temat płatków drożdżowych nieaktywnych. Płatki drożdżowe to skarbnica wszelkich witamin z grupy B i nie tylko, to również świetny wzmacniacz smaku i zagęszczacz różnych potraw. Nie jest niezbędny dla życia, ale z powodzeniem pomaga wyciągnąć smak potrawy i z pewnością wzbogaca jej wartość odżywczą.
Co to są płatki drożdżowe i co zawierają?
Płatki drożdżowe nieaktywne to, jak sama nazwa wskazuje, nieaktywna forma drożdży. Oznacza to, że możemy je spożywać bez ryzyka, które łączyłoby się z jedzeniem zwykłych drożdży.
Płatki wyglądem przypominają bułkę tartą. Stanowią źródło takich witamin jak: witamina B1, B2, B3, B8, H, i D. Zawierają też mikroelementy, w tym chrom, kobalt, żelazo, magnez, wapń i selen.
Płatki drożdżowe posiadają dużą wartość odżywczą i łatwo przyswajalne składniki budulcowe i energetyczne. Wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Systematycznie spożywane zapewnią naszej skórze młody wygląd, a włosom zapewnią gęstość i połysk, nasza grzywa stanie się bardzo piękna i bujna 🙂
Płatki drożdżowe nieaktywne to nie to samo co drożdże piekarskie czy też suszone drożdże, które można stosować do wypieków. Nie należy jeść żywych drożdży, ponieważ prowadzi to do fermentacji w jelitach, co powoduje problemy trawienne.
Płatki drożdżowe są bardzo zdrowym produktem, ponieważ wartość odżywcza w 100 g płatków to:
wartość energetyczna: 335 kcal
białko: 49 g
węglowodany: 14,5g w tym cukry: 7 g
tłuszcz: 5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
błonnik: 26 g
sól: 0,54 g
witamina B1: 48,5µg; witamina B2: 5,1µg; witamina B3 (niacyna): 26,5 mg, kwas pantotenowy: 7,9 mg; witamina B6: 3,3 mg; witamina H (biotyna): 105µg; kwas foliowy: 3900 mg
Całkiem wartościowy dodatek. A teraz więcej szczegółów „użytkowych”.
Jakie posiadają walory smakowe?
Płatki drożdżowe nadają daniom lekko serowego posmaku. Osoby, które nie jedzą serów i nabiału w ogóle, mogą w nich odnaleźć brakujący im smak.
Do czego można używać płatków drożdżowych?
Płatki drożdżowe mają szereg zastosowań i nie będzie chyba nadużyciem, jeśli napiszę, że można ich używać po prostu do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do:
- jogurtów
- kefirów
- sałatek warzywnych
- kanapkowych past,
- sosów,
- zapiekanek,
- pizzy,
- zup (jako wzmacniacz smaku i zabielacz),
- pasztetów,
- kanapek,
- kotletów (również zamiast panierki),
- zamiast parmezanu, jako posypka,
… i z pewnością to jeszcze nie wszystko 🙂
