Same cudowności… bakłażan, dynia piżmowa, cebula, czosnek, pomidory, czerwona fasola, marchew, szpinak, papryka czerwona, passata i przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek niedźwiedzi – to wszystko zapiekane w piekarniku plus frytki z batatów. Lubicie takie warzywne cuda na talerzu?
1 bakłażan
1 dynia piżmowa,
1 cebula
czosnek – 2 ząbki
pomidory – 2
czerwona fasola – puszka
marchew – 1 duża,
szpinak – 2 garści
1 papryka czerwona
passata – 400 g
i przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek niedźwiedzi
Dynie piżmową, cebulę i bakłażana kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy. Marchew kroimy w plastry a paprykę w kostkę. Mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy trochę wody, passatę i przyprawy i zapiekamy 45 minut w piekarniku w garnku – ja wykorzystuję do tego bułgarski garnek gliniany – GJUWECZ.
Aneta
Pycha, bardzo lubimy takie warzywne dania.