Chyba nadszedł moment w którym otwarcie się przyznam, że lubię gotować. Nie żebym była Magdą Gessler (nigdy nic nie jadłam z jej ręki, więc może i jestem lepsza 😉 ), ale lubię to szukanie pomysłów, interpretowanie ich po swojemu i dogadzanie bliskim. Oczywiście codzienność mnie często nudzi a odwiecznym problemem jest pytanie: co na obiad? Ale dzisiaj z braku pomysłu na wpis, wpadłam na pomysł podzielenia się sprawdzonymi przepisami na imprezowe przekąski.
Niedawno szykowałam kolację urodzinową dla najbliższych przyjaciół na którą przygotowałam danie główne, ale tak szybko zjedliśmy, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc nie będę działać na waszą wyobraźnię i podam tylko przepisy na uwiecznione na zdjęciach przekąski 🙂
Wszystkie składniki zależą od liczby gości.
SAŁATKA BROKUŁOWA
* brokuły – ja kupuję mrożone
* ser żółty do starcia
* czerwona cebula
* fioletowe winogrona
* pieprz i sól
* majonez i jogurt naturalny
Brokuły blanszujemy czyli wrzucamy do wrzącej wody na 3-4 min, następnie do zimnej wody. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, winogrona przekrajmy na pół, a cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, przyprawiamy solą i pieprzem następnie zalewamy sosem jogurtowo-majonezowym.
JAJA FASZEROWANE POMIDORAMI SUSZONYMI
*jajka ugotowane na twardo
*suszone pomidory
*majonez
Jaja dzielimy na pół, wydrążamy żółtko, rozdrabniamy i mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami. Dodajemy majonez tak, żeby konsystencja nie była zbyt rzadka i faszerujemy jajka.
Ja posypałam kiełkami lucerny.
PLACKI MARCHEWKOWO – CUKINIOWE
* 2 marchewki
* 1 cukinia
* 1 jajko
* serek do smarowania typu almette, może być smakowy ja wykorzystałam chrzanowy
* wędzona ryba np. zębacz, pstrąg lub łosoś
do ozdoby pomidorki koktailowe i koperek.
Marchew i cukinię ścieram na grubych oczkach, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję surowe jajko.
Na papierze do pieczenia formuję cienkie placki i piekę w piekarniku do momentu, aż brzegi się zarumienią i placki się nie rozwalają. Po ostygnięciu smaruję serkiem, kładę po kawałku ryby i ozdabiam połówką pomidorka koktajlowego z koperkiem.
KORECZKI Z ANANASA I KREWETEK
* świeży ananas
* opakowanie średnich krewetek
* 1 łyżka masła
* czosnek
* chili w płatkach
Obieram ananasa i kroję na większe kawałki. Krewetki podsmażam na maśle po 3-4 min z każdej strony, następnie dodaję ananasa, który lekko puści sok. Przyprawiam wyciśniętym czosnkiem i płatkami chili. Po ostygnięciu nadziewam na wykałaczki.
BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI
* 2 bakłażany
* 2 większe pomidory
* 1 fioletowa cebula
* kilka dużych oliwek
* sos vinegre
Bakłażana kroimy w 1 cm plastry i obsmażamy z dodatkiem oliwy na patelni z dwóch stron.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, następnie kroimy w kostkę. W bardzo drobną kostkę kroimy cebulę czerwoną. Układamy warstwami od dołu: bakłażan, pomidory, cebula i plasterki oliwek. Wszystko delikatnie polewam sosem vinegre, ale tak żeby nie pływało:)
ŚLEDŹ NAD ŚLEDZIAMI
Ten przepis wymaga troszkę większej pracy, ponieważ śledzia przygotowuję 3 dni szybciej, w dzień podania tylko dorabiam sos. Można wykorzystać śledzia po wiejsku, którego kupi się w każdej sieciówce w słoiku.
* 1 kg śledzi matjasów
* cebula
* olej
* ocet
* ziele angielskie, liść laurowy, świeżo mielony pieprz.
Śledzie moczymy według uznania, następnie kroimy w kawałki i warstwami układamy w salaterce lub słoiku: śledź, cebula którą pokrojoną w kostkę sparzam wrzątkiem, przyprawy, olej i kilka kropli octu.
W osobnym słoiku wkładam plastry cebuli i zalewam sokiem z buraków z dodatkiem octu, najlepiej dzień przed tak aby cebula zmieniła kolor.
Sos
* seler naciowy
* jabłko
* rodzynki
* orzechy włoskie
* jogurt naturalny i majonez
Bardzo drobno kroimy seler w plasterki, dodajemy kawałki plasterków jabłka, garść sparzonych rodzynek i orzechów włoskich wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem.
Wykładam śledzie na półmisek i przykrywam sosem, następnie kładę w pięknym kolorze buraczowym cebulę i posypuję natką.