Naleśniki w kolorach jesieni

Naleśniki w kolorach jesieni

– Obudził mnie zapach…. i muzyka – usłyszałam za sobą. Mąż wszedł do kuchni z uśmiechem. Tańczyłam w kuchni i robiłam naleśniki. Nie wiem, co mnie natknęło, aby od rana zatopić się w urokach smażenia, ale zdecydowanie było to z korzyścią dla innych domowników. Kolory jesieni przetoczyły się przez moją kuchnię i powstały zielone, żółte i brązowe naleśniki. 

Zielone naleśniki

szpinak – zblendowany z odrobiną mleka – masa musi być jednolita

mleko

3 jajka

mąka – ja użyłam pszennej, ale może być żytnia

przyprawy: czosnek, kurkuma, papryka czerwona słodka i sól

Wszystko zmiksować. Usmażyć.

do posmarowania na naleśniki – pasta Wawrzyniec – z suszonymi pomidorami i żurawina (kupiłam w Lidlu)

Żółte naleśniki

mleko

3 jajka

mąka – ja użyłam pszennej, ale może być żytnia

przyprawy: kurkuma, papryka czerwona słodka i sól

Wszystko zmiksować. Usmażyć.

do posmarowania na naleśniki – pasta Wawrzyniec – z suszonymi pomidorami i żurawina (kupiłam w Lidlu)

Cynamonowe placki

3 jajka

mleko

mąka

cukier puder

Miksujemy wszystko.

2 jabłka – starte i zmieszane z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami cynamonu – dodajemy do zmiksowanej masy i mieszamy łyżką

Ciasto musi być gęste i na rozgrzany tłuszcz nakładamy na patelnie łyżką przygotowaną masę i smażymy.

Smacznego!

Aneta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial