Dzisiejszy przepis jest na moją ulubioną letnią sałatkę.
Oczywiście wszystkie składniki dostępne są cały rok, ale tylko latem kupione na ryneczku świeże warzywa oddadzą jej smak i zapach:)
Potrzebne składniki:
1 kukurydza konserwowa
2 ogórki świeże szklarniowe lub 6 gruntowych
4 pomidory najlepiej malinowe
1 średnia cebula
1 mały kalafior
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
Kalafior wkładamy do gotującej się wody lekko posolonej i po 4 min przekładamy do zimnej wody. Takie zahartowanie powoduje, że jest twardy. Następnie rozdzielamy go na małe różyczki i wkładamy do dużej miski w której będziemy mieszać składniki. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili ściągamy skórę, później kroimy na średnią kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy i kroimy jak wielkość kostek pomidora. Wszystko dokładamy do kalafiora, dosypujemy kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i drobniutko posiekanym koperkiem. Bezpośrednio przed podaniem zalewamy sosem warzywa i delikatnie mieszamy.
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do mięs z grilla jak i samodzielne danie.
Smacznego