Początkowo zakupiłam gotowy hummus, po czym tak mi zasmakował, że zaczęłam robić go sama. Używam go jako dodatek do kanapek – na wafle ryżowe bądź też na pieczywo. Jego podstawowym składnikiem jest cieciorka i pasta sezamowa.
Składniki
- Puszka cieciorki
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 paprykę czerwoną – kroimy bardzo drobniutko
- 1 mały ząbek czosnku – wyciskamy
- ½ lub 1 łyżeczka ostrej papryki – w zależności od tego jak ostro lubimy
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego,
- ok. 2 łyżki wody
- kmin rzymski – szczypta
Wyciskam sok z cytryny. Odsączoną ciecierzycę blenduję. Dodaję sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, ostrą paprykę, sól, pieprz, oliwę, wodę, kmin rzymski. Wszystko blenduję. Na koniec dodaję bardzo drobno posiekana paprykę i wszystko mieszam łyżką.
Aneta