Składniki na ciasto:
LUB w wersji mniej kalorycznej:
|
|
Kruszonka:
- mąka pszenna
- 100 g cukru (może być ksylitol)
- wiórki kokosowe
- 120 g masła, roztopionego
Do naczynia wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.
Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia – przesiać. Dodać żółtka, masło/olej kokosowy i cukier wcześniej utarte mikserem. Z białek ubić pianę. Ciasto uformować i ułożyć na wysmarowanej olejem kokosowym/margaryną blasze. Ciasto wyrównać palcami. Wylać pianę i na niej ułożyć bardzo gęsto pokrojone truskawki. Posypać wszystko kruszonką i piec w temperaturze około 160 – 180ºC przez około 55 minut. Na górę polewam jeszcze sosem truskawkowym z Tymbarka.
Smacznego.
ANETA