Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Składniki na ciasto:

LUB w wersji mniej kalorycznej:

  • 2 łyżki margaryny
  • pół szklanki cukru i 1 łyżka cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (opcjonalnie)
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4  szklanki ksylitolu
  • 4 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki zmielonych blenderem płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1/2 kg truskawek

Kruszonka:

  •  mąka pszenna
  • 100 g cukru (może być ksylitol)
  • wiórki kokosowe
  • 120 g masła, roztopionego

Do naczynia wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.

Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia – przesiać. Dodać żółtka, masło/olej kokosowy i cukier wcześniej utarte mikserem. Z białek ubić pianę. Ciasto uformować i ułożyć na wysmarowanej olejem kokosowym/margaryną blasze. Ciasto wyrównać palcami. Wylać pianę i na niej ułożyć bardzo gęsto pokrojone truskawki. Posypać wszystko kruszonką i piec w temperaturze około 160 – 180ºC przez około 55 minut. Na górę polewam jeszcze sosem truskawkowym z Tymbarka.

Smacznego.

ANETA

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial