Na zdrowie

Na zdrowie

Kiszona kapusta. A wiecie, że bardzo ją lubię.? Z czym mi się ona kojarzy? Ze sklepikiem przy ul. Staszica w Zielonej Górze, z lat 80-tych. Kiedy to codziennie wracając z treningów na pływalni kupowałam ją po drodze do szkoły. Od 6 roku życia uprawiałam sport. 7 lat pływałam, 10 lat tańczyłam w towarzyskim i współczesnym, 3 lata trenowalam karatę, 2 siatkówkę… a potem ciągle coś… na siłowni, w salach fitness, w domu, na bieżni, w lesie, na macie, na korcie do squasha. Jogę zaczęłam na studiach ale nie byłam konsekwentna ?. Wróciłam do niej 3 lata temu. I teraz jestem konsekwentna. ? Zaczęłam wpis od kiszonej kapusty…. bo przypomniała mi ona lata beztroski i siły. Lata, gdy wszystko było możliwe i niemożliwym było myśleć inaczej. Moja mama mówiła, że gdy byłam mała w ogóle nie chorowałam. Może to moja odporność, może sport, może fart a może ta kiszona kapusta, którą tak nagminnie pochłaniałam. A może to wszystko razem. Nie wiem. Ale wierzę w to, że uprawianie sportu i zdrowa dieta dają nam ogromną siłę, co przekłada się na naszą wiarę w nas samych.
?A co do kiszonej kapusty to polecam ją ? zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest zalecana w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, ma właściwości regulujące poziom glukozy we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. W kiszonej kapuście znajdują się również przeciwutleniacze, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Można wiele wymieniać jej zdrowotnych zalet, ja przede wszystkim ją lubię. Dlatego zachęcam do jej jedzenia, np na drugie śniadanie. A co na pierwsze śniadanie?
?Dzisiaj zaproponuję Wam śniadanko wielkiej mocy:
?pasztet z cieciorki i soczewicy – gotujemy 3 łyżki soczewicy w bulionie, 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno pocięte podsmażamy, dodajemy do soczewicy. Następnie dodajemy 3 – 5 łyżek cieciorki i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy kurkumą, pieprzem,solą i wszystko razem blendujemy. Jeśli nie jesteście weganami możecie dodać 2 jajka. Masę przelewamy do foremki i pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
?koktajl – 2 łodygi selera naciowego, kiwi, banan, gruszka, pęczek pietruszki, woda. Blendujemy.

?Alternatywą do powyższego śniadania niech będzie to poniżej:

 pyszny ????energetyczny koktajl. Najlepiej smakuje przed pracą, a po porannej sesji jogi.
??
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, mleko roślinne, banan, łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, 3 daktyle wcześniej namoczone w gorącej wodzie na 10 minut. Wszystko zblendować na gładką masę.

Zachęcam również do zakupu dwóch e-booków w cenie 39 zł.

Pakiet dwóch e-booków Twoja droga do zdrowia i Pij na zdrowie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

  1. Również bardzo lubię kiszoną kapustę, ale podobno jest to tylko polskie upodobanie. Wielu zagranicznych gości dziwi się, że jemy coś zepsutego.

  2. Bardzo lubię kapustę kiszoną samą jak i jako dodatek. 🙂 Joga – chcę jej spróbować, po pierwszym treningu uznałam, że jest zbyt nudna i się do tego nie nadaje, ale wiem, że jest zbawienna wyciszająca i „układająca” myśli. Może polecisz jakiś przewodnik po podstawach jogi? 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    1. Oczywiście. Mogę ci polecić portal yogi. https://www.portalyogi.pl/ Ja tam wykupiłam na pół roku wejście on-line i codziennie ćwiczę. Sa tam lekcje dla początkujących jak i zaawansowanych. Dla początkujących jest pełen instruktaż jak wykonać pozycje. Polecam gorąco. Ja płacę miesięcznie 20 zł. Nie chciałam płacić kartą więc napisałam do nich, aby przesłali mi numer konta na który mam zrobić przelew. Ps. ja jestem bardzo dynamiczna osobą, ale po latach ćwiczeń stwierdzam, że joga jest dla mnie świetną opcją.

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial