Każdemu z nas zależy na tym, aby mieć jak najwięcej wolnego czasu w pierwsze majowe dni i odpocząć sobie w końcu, a nie rozmyślać o tym co przygotować rodzinie na obiad. Dlatego przychodzę z „pomocą i popozycją” szybkiej, smacznej i pełnowartościowej zapiekanki makaronowej z tyńczykiem Na dzień dzisiejszy dla mnie, to numer 1 !
Składniki:
– 250 g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka), ale mogą być też świderki,
– puszka tuńczyka w oleju,
– 2 czerwone cebule,
– jeden brokuł
-2 łyżki natki pietruszki,
– 200 g żółtego sera,
– 200 ml śmietany,
– 1 jajko,
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Ugotować brokuł.
Makaron do zapiekanki dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozbić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
Makaron zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, dodać brokuł, posypać pozostałym serem, poprószyć papryką w proszku.
Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180.
Podawać gorącą.
Smacznego
Zdecydowanie chciałabym spróbować 😀
Muszę zapamiętac przepis. Na pewno skorzystam!
Chętnie zrobię.
Taka zapiekankę chętnie bym zjadla
Lubię makaronowe zapiekanki ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałem 😉
Polecam!