Wielkimi krokami zbliżają się święta, każda z nas pewnie ma pełne ręce roboty. Dlatego podaję prosty i szybki sposób na upieczenie sernika. Plusem jest też to, że nigdy nie opada 🙂
Składniki:
1/2 kg sera (ja kupuję ten w wiaderku o smaku waniliowym)
5 jaj
1/2 szklanka cukru (sernik nie jest wówczas taki bardzo słodki)
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 gorzkiej czekolady aby polać sernik
Wykonanie:
-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
-
Żółtka ubijamy z cukrem, kolejno dodajemy masło, budyń, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
-
Do masy z żółtkami dodajemy stopniowo ser i cały czas mieszamy.
-
Do ubitej masy serowej delikatnie łyżką najlepiej drewnianą dodajemy ubite wcześniej białko, wówczas masa staje się bardzo puszysta.
-
Blachę wypiekową o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
-
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy sernik, pieczemy 1 godz. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy aby sernik ostygł.
-
Czekoladę roztapiamy w garnku i polewamy nią nasz sernik.
Oczywiście, jeśli ktoś lubi, to może dodać do niego rodzynki, albo inne bakalie. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych 🙂
Jak sami widzicie, zrobienie tegoż sernika jest bardzo proste i przede wszystkim nie zabiera dużo jakże cennego czasu. Także jeśli macie ochotę wypróbować, to szczerze polecam i mam nadzieję, że akurat dziś taki łatwy i szybki przepis bardzo Wam się przyda.
Życzę smacznego 🙂
smaczne ślinka leci
Mniam mniam mniam. Dawaj kawałek!
Cha cha
Aż chciałoby się wyciągną go z zdjęcia ☺️
Pychotka. Na pewno zrobię.