Jako, że dzisiaj jest wielki piątek przygotowałam dla was warzywny talerz. Jest on również zapowiedzią e-booka o kuchni roślinnej nad którym pracujemy od 2 miesięcy. Znajdzie się w nim wiele wartościowych informacji i przepisów. Już nie mogę się doczekać, aby podzielić się tymi fantastycznymi przepisami. Tymczasem zapraszam na danie, które jest smaczne i bardzo syci.
3 ząbki czosnku
seler naciowy – 3 gałązki
200 g cieciorki
1 cukinia
2 buraki ugotowane
pół kalafiora
300 g passaty
przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny, bazylia, czarnuszka, papryka słodka, zioła toskańskie
olej
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie bądź na parze – w zależności od preferencji. Seler naciowy kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone bądź wyciśnięte ząbki czosnku. Chwilę smażymy. Buraki kroimy w kosteczkę i dodajemy do selera i czosnku. Następnie dodajemy cieciorkę, passatę oraz przyprawy. Ja nie żałuję sobie przypraw. 🙂 Dodajemy odrobinę wody i wszystko mieszamy. Dusimy pod przykryciem. Obieramy cukinię i obieraczką obieramy cukinię w paski – tworząc tzw. makaron z cukinii. Dodajemy go do naszych warzyw na patelni. Dusimy wszystko około 15 minut. Na talerzu układamy warzywa z kalafiorem.
Aneta
Uwielbiam takie dodatki 😀
Koniecznie muszę wypróbować. Brzmi apetycznie.
Wygląda na smaczne i zdrowe
Już czekam na e-booka. Wygląda apetycznie.