W sobotę oglądałam jak Ewa Wachowicz gotuje i bardzo spodobał mi się nieskomplikowany przepis na makaron z cukinii w sosie pomidorowym, do tego stopnia, że ubrałam się i poszłam do sklepu po składniki niezbędna do przygotowania togo dania 🙂
Danie jest proste, smaczne i z pewnością nie pójdzie nam w boczki 🙂 Bardzo lubię mięso, ale nie zawsze mam na nie ochotę! Natomiast to jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez jego udziału, a w dodatku bez udziału glutenu, ponieważ makaron przygotowany jest wyłącznie z cukinii.
Poniżej składniki na danie dla 2 osób:
-
1 średniej wielkości cukinia
-
2 średnie świeże pomidory
-
3 ząbki czosnku
-
2 świeże średnie papryki (czerwona i żółta)
-
1 średnia cebula
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka oregano
-
bazylia do smaku
-
sól
-
pieprz
-
mały słoiczek przecieru pomidorowego
Do podania:
-
ser biały typu parmezan ( ja użyłam świeżego twarożeku)
-
listki bazylii
Przepis
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie za pomocą tejże samej obieraczki wyciąć wstążki (wycinamy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu udekorować tartym parmezanem (ja użyłam świeżego twarożku) i listkami bazylii. Jak już wcześniej wspomniałam, to jest jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa, a w dodatku szybko, tanio i smacznie, bardzo polecam:).
Marzena
Chętnie zrobię.
Ja robię spaghetti z cukinią zamiast makaronu, pycha
Cukinie uwielbiam pod każdą postacią.
O tak, sos pomidorowy do makaronu to moje ulubione smaki! Na pewno zrobię niebawem 🙂