Cisto marchewkowe, oprócz tego, że jest pyszne i zdrowe jest wilgotne i sycące. Dlatego tak bardzo je lubię. W ogóle lubię, z powodu wiecznego braku czasu przygotowywać dania, które wykonuje się szybko. A to ciasto takie właśnie jest. Do ciasta można zrobić prostą polewę (takie przepisy znalazłam na Internecie), ale ja zamiast niej posypuję ciasto płatkami migdałowymi.
Składniki:
3 duże marchewki – ścieram je na średnich oczkach
1,5 -2 szklanki płatków owsianych – blenderem miksuje na mąkę
3 |(duże) – 4 jajka (małe) ( białko oddzielnie ubijam na sztywną pianę)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki miodu lub 2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich lub ¾ szklanki płatków migdałowych
szczypta soli
2 goździki – rozbijam tłuczkiem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Orzechy włoskie kroimy w mniejsze kawałki lub dodajemy zamiast orzechów płatki migdałowe. Ubijamy białka. Tłuczkiem rozbijamy goździki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Do startej marchewki dodajemy olej kokosowy, żółtka, cukier / miód, starte na mąkę blenderem płatki owsiane, cynamon, goździki, sól, proszek do pieczenia i na koniec białko. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy orzechy / płatki migdałowe i mieszamy. Wlewamy w formę (ja mam formę na babkę) wysmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Ciasto posypujemy migdałami. Pieczemy je ok. 50 min.
SMACZNEGO
ANETA