Cukinia z pesto i makaronem oraz z wędzonym tofu

Cukinia z pesto i makaronem oraz z wędzonym tofu

Ostatnio trafiłam na recenzję książki „Dieta zapewniająca długowieczność. Sekrety najdłużej żyjących ludzi świata” autorstwa Sally Beare i byłam pod jej wrażeniem. Szukałam książki, ale nie mogę jej dostać.  Więc nadal jej poszukuję. Z recenzji wynika, że sekretem długowieczności jest styl życia (spokój, brak stresu, ruch na świeżym powietrzu, trenowanie umysłu) i odpowiednia dieta bogata w produkty jak najmniej przetworzone, surowe warzywa i owoce, bardzo sporadycznie mięso i nabiał a więcej ryb, orzechów, nasion, owoców morza. Jak tylko uda mi się zakupić książkę to napiszę recenzję. Ale już wiem, że wiele w tym prawdy. Wiele dolegliwości wynika z naszej diety. Określiłam zatem mój plan żywieniowy i czuję się lepiej, lżej i waga mi nie skacze. Co trzeba jeszcze podkreślić to fakt, że musimy dostosować nasze żywienie do panującego klimatu i wykorzystać naszą ziemie maksymalnie. I jako, że wiele produktów mam z własnych upraw, jak np. cukinię, przedstawię Wam przepis na danie, które wyszło mi bardzo smakowite.  Mój mięsożerny mąż również się nim zajadał. 

Produkty

3 cukinie – pokrojone w paski (jak makaron)

3 ząbki czosnku

1 – 2 garści startego sera mozzarella

1 cebula opcjonalnie (można dodać – pokroić bardzo drobno lub zetrzeć na tarce i zeszklić ją)

czosnek niedźwiedzi, sól

pesto bazyliowe: listki bazylii, orzechy włoskie, czosnek, parmezan, oliwa, sól

(bazylię zblendować z orzechami, czosnkiem, dodać oliwę , parmezan, sól i wymieszać)

słonecznik – uprażyć (4 – 5 łyżek)

orzechy włoskie (2 garście)

makaron z ciecierzycy

pomidorki koktajlowe

olej rzepakowy lub kokosowy

przyprawy: 18 ziół Ojca Mateusza

Do tego:

kostka tufu wędzone

czosnek niedźwidzi

sezam łuskany biały

Paski cukinii podsmażyć  na oleju, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawy, opcjonalnie – cebulę. Podsmażyć, aż cukinia zmięknie i puści sok. Następnie dodać pesto i wymieszać dokładnie. Dodać uprażony słonecznik i wymieszać. Ugotować makaron i dodać do cukinii. Dodać orzechy włoskie. Wymieszać wszystko razem. Na koniec przedzielić na pół pomidorki i dać je na wierzch.

Kostkę tofu wędzone pokroić na małe kosteczki, podsmażyć, dodać czosnek niedźwiedzi i sezam. Podsmażyć razem. 

Smacznego Aneta

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial