Ostatnio trafiłam na recenzję książki „Dieta zapewniająca długowieczność. Sekrety najdłużej żyjących ludzi świata” autorstwa Sally Beare i byłam pod jej wrażeniem. Szukałam książki, ale nie mogę jej dostać. Więc nadal jej poszukuję. Z recenzji wynika, że sekretem długowieczności jest styl życia (spokój, brak stresu, ruch na świeżym powietrzu, trenowanie umysłu) i odpowiednia dieta bogata w produkty jak najmniej przetworzone, surowe warzywa i owoce, bardzo sporadycznie mięso i nabiał a więcej ryb, orzechów, nasion, owoców morza. Jak tylko uda mi się zakupić książkę to napiszę recenzję. Ale już wiem, że wiele w tym prawdy. Wiele dolegliwości wynika z naszej diety. Określiłam zatem mój plan żywieniowy i czuję się lepiej, lżej i waga mi nie skacze. Co trzeba jeszcze podkreślić to fakt, że musimy dostosować nasze żywienie do panującego klimatu i wykorzystać naszą ziemie maksymalnie. I jako, że wiele produktów mam z własnych upraw, jak np. cukinię, przedstawię Wam przepis na danie, które wyszło mi bardzo smakowite. Mój mięsożerny mąż również się nim zajadał.
Produkty
3 cukinie – pokrojone w paski (jak makaron)
3 ząbki czosnku
1 – 2 garści startego sera mozzarella
1 cebula opcjonalnie (można dodać – pokroić bardzo drobno lub zetrzeć na tarce i zeszklić ją)
czosnek niedźwiedzi, sól
pesto bazyliowe: listki bazylii, orzechy włoskie, czosnek, parmezan, oliwa, sól
(bazylię zblendować z orzechami, czosnkiem, dodać oliwę , parmezan, sól i wymieszać)
słonecznik – uprażyć (4 – 5 łyżek)
orzechy włoskie (2 garście)
makaron z ciecierzycy
pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy lub kokosowy
przyprawy: 18 ziół Ojca Mateusza
Do tego:
kostka tufu wędzone
czosnek niedźwidzi
sezam łuskany biały
Paski cukinii podsmażyć na oleju, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawy, opcjonalnie – cebulę. Podsmażyć, aż cukinia zmięknie i puści sok. Następnie dodać pesto i wymieszać dokładnie. Dodać uprażony słonecznik i wymieszać. Ugotować makaron i dodać do cukinii. Dodać orzechy włoskie. Wymieszać wszystko razem. Na koniec przedzielić na pół pomidorki i dać je na wierzch.
Kostkę tofu wędzone pokroić na małe kosteczki, podsmażyć, dodać czosnek niedźwiedzi i sezam. Podsmażyć razem.
Smacznego Aneta
pyszności
Wygląda super
PS. tutaj możesz kupić tę książkę: https://www.medicon.pl/dieta-zapewniajaca-dlugowiecznosc-sekrety-najdluzej-zyjacych-ludzi-swiata/4557
Dziękuje. Ale tu i na każdej innej stronie nakład jest wyczerpany i brak ksiąki w magazynie 🙁
Wędzonego tofu nie próbowałam. Nawet nie wiedziałam ze jest. Muszę przetestować
Jadłam ale bez Tofu
przyznam szczerze nigdy nie jadłam tofu 🙂
Przepis idealny.