Jak co roku obrodziła nam cukinia, a nawet dodam, że w tym roku wyjątkowo sporo jej przybyło. Stąd też urozmaicaliśmy dania w których rolę główną odgrywała właśnie ona. I tak….. była zupa z cukinii, smażona cukinia w bułce tartej i jajku, placki z cukinii i sałatka. Dzisiaj we wpisie przepis na sałatkę z cukinii:
2 duże cukinie
cebula
czosnek
makaron – ja użyłam rurki bezglutenowe z mąki kukurydzianej
ser feta
pomidorki koktailowe
pieprz ziołowy, pietruszka / koperek / bazylia
Cukinie kroimy w kostkę i smażymy z wyciśniętym czosnkiem (ja wyciskam z 4 ząbki) i pokrojoną cebulą. Makaron gotujemy. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy – każdy – na 4 części lub na połowę – w zależności od preferencji. Łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Posypujemy ziołami.
Desery z owocami
Owoce z daktylami
100 g daktyli zblendowanych z mlekiem sojowym / migdałowym oraz łyżką kakao
płatki owsiane z suszonymi owocami
owoce: borówki, maliny, jeżyny – my mamy je z własnych zbiorów
Deser jaglano – owocowy
50 g kaszy jaglanej ugotowanej
1 łyżka kakao – w wersji kakaowej (ja zrobiłam dwie wersje: z kakaem i bez kakao)
1 banan
syrop z agawy (łyżka)
płatki owsiane z suszonymi owocami
na jeden deser łyżka dżemu truskawkowego
owoce na wierzch – ja dałam jeżyny
Kaszę jaglaną blendujemy z bananem, z syropem z agawy i opcjonalnie z kakao. Masę dajemy na dno słoiczka. Potem wsypujemy płatki z owocami, następnie nakładamy łyżkę dżemu i owoce.
smacznego
Aneta
Te desery wyglądają w opór konkretnie *.*
Hahaha 🙂 Popieram przedmówcę w jego opinii ^^
Wszystko wygląda pysznie!
Fantastyczny deser musze iść na czernice pycha.
Na taki deser dzisiaj mam ochotę 🙂
Zjadliwie wyszło, ale już przynajmniej wiem jakich błędów nie popełniać robiąc drugi raz. 🙂
Desery pięknie wyglądaja. Są zdrowe i pomysłowe.