Zawiany z zagrody – czyli kurczak zagrodowy w winie

Zawiany z zagrody – czyli kurczak zagrodowy w winie

SKŁADNIKI:

1 kurczak zagrodowy

1 wino czerwone wytrawne Cono Sur

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzy

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

30 g masła

1 cebula

3 marchewki

3 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki suszonych ziół rozmaryn, tymianek i oregano

1 łyżka ostrej świeżej papryki drobno posiekanej

250 g pieczarek

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy i podzielimy na części, przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy przygotowywać danie wlewamy olej i układamy mięso. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z funkcją termoobiegu około godziny.

W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy na maśle cebulę z pieczarkami i odstawiamy na bok.

Po godzinie pieczenia mięso ma kolor lekko zarumieniony dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, dosypujemy suszone zioła, ostra paprykę i wyduszamy czosnek, wszystkie składniki zalewamy naszym winem tak, żeby wszystko było zakryte. Moje wino — Cono Sur, było tak dobre, że szkoda mi było wlewać całej butelki i symbolicznie dwie lampki zostawiłam do obiadu.

Zmieniamy funkcję w piekarniku na góra-dół i kolejne 40 minut pieczemy. Mieszanka ziół, marchewki i czosnku w połączeniu z winem powoduje, że w domu unosi się piękny zapach i wszyscy dziwnym trafem kręcą się wokół kuchni nie mogąc się doczekać obiadu.

Gdy mięso jest już upieczone i skóra ma ciemny kolor a wino w połowie straciło swoją objętość dodajemy usmażone wcześniej pieczarki z cebulą i zostawiamy w piekarniku do czasu kiedy przygotujemy talerze do podania.

 

Moja propozycja podania to młode ziemniaki wyczyszczone i ugotowane ze skórka, płaska fasolka szparagowa i surówka z tartej marchewki z natką pietruszki i majonezem.

Smacznego

Gosia

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Reader Comments

Skomentuj Patryk Tarachoń Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial