Co możemy zrobić z soczewicy?
Och wiele dań, w tym sosy, pasztety, farsze, zupy – kremy, kotlety itd. Dzisiaj we wpisie przedstawię wam przepis na przekąskę – pastę, którą można nałożyć na chleb lub można w niej maczać np. nachosy lub warzywa.
co potrzebujemy?
100 g soczewicy
Czerwoną soczewicę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Czas gotowania zwykle podany jest na opakowaniu i zależy od rodzaju, więc ja moją gotowałam ok. 15 minut w bulionie, bez przykrycia.
1 pomidor malinowy
1 jabłko
1 cebula czerwona
kaszę jaglaną – ok. 6 – 7 łyżek
(kaszę najpierw opłukujemy – ja zalewam kubkiem wrzątku, mieszamy i odcedzamy na sitku i gotujemy)
przyprawy: sól, pieprz
zioła:
czosnek niedźwiedzi
i niezawodne 18 ziół Ojca Mateusza, czyli majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, papryka ostra, lubczyk, imbir, gorczyca, kukurydza, kminek, tymianek, rozmaryn, szałwia, kurkuma, liść laurowy.
Ugotowana kaszę dodać do ugotowanej soczewicy, wymieszać. Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na nagrzanym oleju rzepakowym lub kokosowym. Następnie dodać zioła – 18 ziół ojca Mateusza i czosnek niedźwiedzi. W międzyczasie pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do cebuli. Jabłko obrać, pokroić i dorzucić na patelnię. Pozostawić na patelni jeszcze chwilę i dodać odrobinę soli i pieprzu. Wszystko cały czas mieszać. Ostudzić i dodać do soczewicy i kaszy jaglanej. Zblendować.
Aneta
Lubię tego typu pasty, ta wygląda pysznie!
I tez tak smakuje. Uwielbiam ją.
Wygląda smakowicie. I na pewno jest bardzo zdrowa.
super przepis, jestem fanką soczewicy więc na pewno spróbuję 🙂
Zatem życzę smacznego
Świetny przepis!
Lubię pasty na kanapki, z chęcią i tę wypróbuję.
super smak ! polecam
Super! Idealna do dipów 🙂