Ciastka musli – pyszne, szybkie, zdrowe.
Idealne jako przekąska w podróży czy też jako drugie śniadanie. Są przede wszystkim syte.
SKŁADNIKI:
garść płatków owsianych
2 banany
2 jajka
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki sezamu
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki rodzynek
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
1 szklanka orzechów mieszanych (np. nerkowca, włoskich)
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mąki owsianej
Banany, jajka, cukier / miód, mąkę bledniemy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Czasem ścieram jeszcze 1 jabłko i dodaję pół łyżeczki cynamonu. Wymieszane składniki nakładamy łyżką do formy na muffinki, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.