Najpopularniejsze racuchy w moim domu to te z jabłkiem lub bananem. Ciasto robimy jak na naleśniki, a nawet nieco gęstsze i dodajemy do niego starte jabłka lub pokrojone banany lub to i to. Dzisiaj jednak podam Wam przepis na nieco inne racuchy.
Racuchy jaglane z daktylami
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4-5 świeżych daktyli
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
kardamon zielony
jajko
olej kokosowy / rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę miksujemy z daktylami, mąką, jajkiem dodając nieco wody tak, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do masy dodajemy przyprawy i starte jabłko.
Smażymy na rumiano, delikatnie odwracamy na drugą stronę za pomocą kuchennej „łopatki”.
A jak już jesteśmy przy daktylach to powiem wam, że wczoraj zrobiłam pyszne brownie z daktylami.
Brownie z daktyli
200 g daktyli – moczymy przez 10 minut
1 banan
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki jaglanej
150 g rodzynek
100 g orzeszków pinii
łyżeczka proszku do pieczenia
Blenduję daktyle, banana, jajka i mieszam z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia. Dodaję 2 łyżki kakao i wszystko blenduję, a na końcu dodaję rodzynki i orzeszki pinii. Wszystko mieszam. Wlewam do formy na babkę wysmarowanej olejem/masłem. Wstawiam do piekarnika na ok. 50 miny w temp. 180 stopni.
Zachęcam również do skorzystania z przepisu -> brownie z batatów – klik
Smacznego Aneta
Wyglądają jak tortilla.
Fajne przepisy z pewnością skorzystam.
wyglądają super
Zrobiłam. Pyszne